Canary Wharf 001
View Our Case Studies button

BP4 Cofferdam

 

Canary Wharf has a long history of temporary cofferdam construction, a number of which were previously installed and subsequently removed by DAWSON-WAM. BP3/4 is the most recent development in Canary Wharf and has been designed and constructed by DAWSON-WAM’s team to add value by constructing a single skin cofferdam.
 
Previously BP1 Twin walled cofferdam was designed and constructed by Dawson Wam Ltd & Halcrow (now the location of Barclays Bank headquarters) and was followed on by BP2 Marine deck was designed and constructed by Dawson Wam Ltd & Doran Consulting.
 
The works included:
 
The installation of 280 linear metres of single sheet piled wall to for a 80 by 60m cofferdam. The piles used consisted mainly of AZ25/AZ26 piles up to 18m long and recycled LX25 sheet piles from the existing cofferdams working in cantilever. Halcrow estimated the control of sheet pile deflection using finite element analysis.
 
The perimeter wall was installed from Floating plant and when 80% complete, dredging works were commenced to remove approximately 10,000m3 of silt to -5m OD. To minimise the environmental impact, dredged silt was not transported off site for landfill, but instead moved to within the dock and deposited in a small underwater retaining cofferdam constructed by DAWSON-WAM as an addition to the contract. This filled cofferdam was subsequently planted with reed beds planted to provide Environmental mitigation measures to satisfy EA/Statutory requirements.
 
As the dredging was completed some 50,000m3 of aggregate was removed from existing Cofferdams to be removed to allow backfill to 0m OD before dewatering. Recycled Aggregate was moved predominantly by specialised pumping equipment which was able to transport the saturated aggregate some 300m. The cofferdam was then closed by sheet piling in a second visit at the eastern end and the sand filling completed by underwater profiling and compaction to the required levels
 
Continuous observation and monitoring of deflection was maintained while dewatering to compare with original computer models and to provide confidence and confirmation of the predicted deflections to avoid entering any danger zone.
 
The cofferdam, once dry, had a piling platform installed and was handed over to Canary Wharf Contractors to allow permanent construction works to commence.
 
As part of the overall scheme some 600m of Twin walled cofferdam with associated tie rods and concrete works were removed by DAWSON-WAM at Heron Quays (Canary Wharf South). In addition at DS1/DS2 (Canary Wharf North) a 260m long twin walled cofferdam was also removed.
 
Techniques involved included suction dredging of sand, underwater cutting of piles using divers and hydraulic extraction of piles using pressing equipment.
 
An existing temporary access bridge was also removed within the BP4 footprint.

 

BP4 Cofferdam - Main
Bullet
Click to enlarge
Client:
Canary Wharf Contractors Ltd
Additional Project Photography
BP3-4 Cofferdam, Canary Wharf 1
BP3-4 Cofferdam, Canary Wharf 2
BP4 Cofferdam - Main
Bullet
Click to enlarge
Graphic Design and Content Managed Website by
BluegatorCreative